ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ - Μονάδα Λόγου + Γραφής


Λογοθεραπεία, Μαθησιακές δυσκολίες, Εργοθεραπεία, Ψυχολογική υποστήριξη, Ειδική αγωγή
Αναζήτηση

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση των Μαθησιακών δυσκολιών γίνεται με την εκπόνηση εξατομικευμένου Ειδικού Μαθησιακού Προγράμματος

Το Ειδικό Μαθησιακό Πρόγραμμα (Ε.Μ.Π.) επιβάλλεται να είναι εξατομικευμένο διότι το κάθε παιδί με δυσκολίες στη μάθηση εμφανίζει το δικό του προφίλ αδυναμιών, οι οποίες ενδέχεται να εντοπίζονται σε έναν ή και περισσότερους από τους παρακάτω τομείς:

  • Ανάγνωση
  • Γραφή
  • Ορθογραφία
  • Μαθηματικά

 

 

Οι αδυναμίες του κάθε παιδιού διαφέρουν και σε είδος αλλά και σε ένταση (δεν παρουσιάζουν την ίδια σοβαρότητα), που σημαίνει ότι το Ε.Μ.Π πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού, όπως επίσης και στο ρυθμό με τον οποίο μαθαίνει. Και εφόσον ο καθένας από εμάς έχει τους δικούς του ρυθμούς, το Ε.Μ.Π. δεν μπορεί παρά να προσφέρεται κατ' ιδίαν στο κάθε παιδί προκειμένου να το βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των δυσχερειών του.

Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών είναι η έγκαιρη διάγνωσή τους από τον ειδικό παιδαγωγό, ώστε να σχεδιάσει το αποκαταστασιακό πρόγραμμα που χρειάζεται το συγκεκριμένο παιδί. Το περιεχόμενο του προγράμματος καθορίζεται βάσει των αδυναμιών του και του ρυθμού με τον οποίο λειτουργεί και μαθαίνει. Αυτοί οι δύο παράγοντες βοηθούν και ταυτόχρονα δυσκολεύουν τον ειδικό παιδαγωγό στο έργο του, καθώς δεν του επιτρέπουν να κάνει καμία «πρόβλεψη» για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το εκάστοτε παιδί.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η σύμπραξη του ειδικού παιδαγωγού και με άλλες ειδικότητες (πχ εργοθεραπευτής, λογοπεδικός, ψυχολόγος) ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καταλληλότερο τρόπο οι δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση των Μαθησιακών Δυσκολιών αποτελεί το εισιτήριο τόσο για την απρόσκοπτη εξέλιξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων εξαιτίας τους στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά του, με αντίκτυπο τόσο στο ίδιο το παιδί όσο και στον περίγυρό του.
Νέα Μάκρη: Αγ. Κων/νου 6, 19005
ΤΗΛ: 2294095885
ΚΙΝΗΤΟ: 6937303071
Αθήνα: Λένορμαν 255
ΤΗΛ: 2105155906
ΚΙΝΗΤΟ: 6972023288