ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ - Μονάδα Λόγου + Γραφής


Λογοθεραπεία, Μαθησιακές δυσκολίες, Εργοθεραπεία, Ψυχολογική υποστήριξη, Ειδική αγωγή
Αναζήτηση

Ο Δυσαλέξης «ανακρίνει» το Επιλέξει

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημότης» το Σεπτέμβριο 2007

Την περασμένη σχολική χρονιά ο Δυσαλέξης, η αγαπημένη μασκώτ της Ειδικής Μονάδας Λόγου & Γραφής Επιλέξει τρύπωσε ξαφνικά στη δεύτερη σελίδα του Δημότη για να ταράξει τα νερά. Στόχος του μέσα από τις περιπέτειές του να κάνει τους αναγνώστες να γελάσουν αλλά και να προβληματιστούν συνειδητοποιώντας ότι τα προβλήματα λόγου και γραφής είναι μία πραγματικότητα για πολλά παιδιά.

Ο Δυσαλέξης αυτή τη φορά έγινε για λίγο δημοσιογράφος. Πήρε το κασετοφωνάκι του (γιατί το γράψιμο τον δυσκολεύει ακόμα αρκετά) και «έστησε στον τοίχο» τον διευθυντή του Επιλέξει κ Απόστολο Πηγιάκη σε μία ανατρεπτική συνέντευξη

Δυσαλέξης: Μα καλά πόσα χρόνια ταλαιπωρείτε τα παιδιά της Νέας Μάκρης.
ΑΠ: Πάμε στον ένατο χρόνο καλέ μου φίλε. Και για να σε στενοχωρήσω περισσότερο, από φέτος θα «ταλαιπωρούμε» και παιδιά στην Αθήνα στο νέο Επιλέξει στη Λένορμαν κοντά στο καπνεργοστάσιο.

Δυσ: Τώρα τι να σας πω; Έχετε ψώνιο με τους κακούς μαθητές;
ΑΠ: Εδώ θα σου βγάλω κίτρινη κάρτα. Για εμάς δεν υπάρχουν κακοί και καλοί μαθητές. Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί μπορεί να βρει το δικό του ρυθμό στη μάθηση. Πολλές φορές όμως κάποιοι παράγοντες το δυσκολεύουν όπως όταν πχ είναι δυσλεκτικός. Εκεί χρειάζεται σωστή καθοδήγηση και εμείς στο Επιλέξει βάζουμε τα δυνατά μας για να τα καταφέρει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και το ίδιο το παιδί δεν πρέπει να προσπαθήσει. Για θυμήσου τα δικά σου...

Δυσ: Ναι με είχατε ταράξει σε ασκήσεις του β/φ...
Για κάθε παιδί κάνουμε ξεχωριστό υλικό για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του. ʼλλα παιδιά οργανώνουν με τη βοήθειά μας τη μελέτη τους, άλλα συντονίζουν τις κινήσεις τους ή βελτιώνουν το λόγο τους.

Δυσ: Έχω ένα ξαδελφάκι που δεν λέει καλά το ρ. Η θεία μου έχει φρικάρει...
Το ξαδελφάκι σου μάλλον χρειάζεται λογοθεραπεία. Αν ακολουθήσει ένα πρόγραμμα σε λίγο καιρό όλα θα είναι ΟΚ. Αλλά βλέπεις πολλοί γονείς δε βοηθούν.

Δυσ: Εμένα μου λες! Πριν να καταλάβουν οι δικοί μου ότι είμαι δυσλεκτικός τα άκουγα κάθε μέρα από τη μάνα μου γιατί δεν αντέγραφα σωστά.
Οι γονείς Δυσαλέξη, δεν είναι ειδικοί για να ξέρουν το κάθε πρόβλημα λόγου και γραφής. Για το λόγο αυτό χρειάζονται να ενημερώνονται ώστε να σκεφτούν ότι πολλές φορές δεν είναι το παιδί τους απρόσεχτο, ζωηρό κλπ αλλά χρειάζεται βοήθεια από ειδικό. Εδώ βοηθάς πολύ και εσύ με τις περιπέτειες σου στο Δημότη. Ωστόσο ελπίζουμε σύντομα να κάνουμε μία σχολή γονέων για καλύτερη ενημέρωση. Και βέβαια να σπάσουμε τα στερεότυπα κάποιων γονιών που ούτε που θέλουν να ακούσουν ότι το δικό τους παιδί μπορεί να θέλει βοήθεια από ειδικό. Η δυσλεξία πχ δεν είναι στίγμα.

Δυσ:. Στίγμα; Εγώ νοιώθω περήφανος που είμαι διαφορετικός!
Εντάξει τα… ψάλατε στους γονείς, γιατί μήπως εσείς οι ειδικοί είστε τέλειοι.
ΑΠ. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που ΔΕΝ είμαστε τέλειοι. Η εμπειρία μας έχει δείξει Δυσαλέξη, ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές αλλά συστηματική και επίμονη δουλειά. Κάθε ένας μας (ειδικός παιδαγωγός, λογοπεδικός, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος) κατέχει μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε, γι’ αυτό τρέχουμε σε σεμινάρια, γι’ αυτό ακούμε γνώμες τρίτων, ειδικών και μη. Και στο Επιλέξει έχουμε κάνει μεταξύ μας μία συμφωνία. Τολμάμε στις ομάδες μας και λέμε «Δεν ξέρω». Μόνο έτσι η δουλειά μας θα είναι σωστή.

Δυσ: Σωστούς σας βρίσκω! Μία ευχή στα παιδιά που ταλαιπωρούνται από εσάς;
ΑΠ Μία ευχή για όλα τα παιδιά. Να μην ξεχνούν ότι είναι παιδιά! Να χαίρονται τη ζωή. Καλό το διάβασμα αλλά δεν είναι μόνο αυτό σημαντικό. Και να μην ξεχνούν ότι κάθε στόχος θέλει προσπάθεια αλλά μπορεί να επιτευχθεί.

Δυσ:Πως επικοινωνούμε μαζί σας;
ΑΠ. Κάθε γονιός είναι ευπρόσδεκτος να μας ρωτήσει πληροφορίες στα τηλέφωνά μας 2294095885, 210 5153334 και στο 6973383419 ή με email στο apigiakis@yahoo.gr. Επίσης σύντομα θα δεχόμαστε ηλεκτρονικές «επισκέψεις» στη νέα μας διεύθυνση http://www.epilexei.gr/.

Δυσ: Κυρίε Πηγιάκη σας ευχαριστώ! Τρέχω στον Δημότη να προλάβω το επόμενο φύλλο.
ΑΠ Και που είσαι Δυσαλέξη! Και εγώ θα περιμένω νέα σου στις επόμενες περιπέτειές σου.
Νέα Μάκρη: Αγ. Κων/νου 6, 19005
ΤΗΛ: 2294095885
ΚΙΝΗΤΟ: 6937303071
Αθήνα: Λένορμαν 255
ΤΗΛ: 2105155906
ΚΙΝΗΤΟ: 6972023288