ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ - Μονάδα Λόγου + Γραφής


Λογοθεραπεία, Μαθησιακές δυσκολίες, Εργοθεραπεία, Ψυχολογική υποστήριξη, Ειδική αγωγή
Αναζήτηση

Τεμπελιά, παιδική αδεξιότητα ή μήπως ανάγκη για εργοθεραπεία;

Του Λευτέρη Μακρή, εργοθεραπευτή, συνεργάτη του Επιλέξει

Η εργοθεραπεία είναι μία άγνωστη για πολλούς επιστήμη που όμως η συνδρομή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πολλές καθημερινές εκδηλώσεις της ζωής για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Πολλά παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο γράψιμο, στη συγκέντρωση και στην οργάνωση των εργασιών τους. Ακόμα μπορούν να εμφανίζουν δυσκολίες και στις ευρύτερες σχέσεις τους με το χώρο του σχολείου ή με τ' άλλα παιδιά.

Τα προγράμματα Εργοθεραπείας στοχεύουν στον περιορισμό ή στην πλήρη εξάλειψη αυτών των δυσκολιών. Ορισμένες από αυτές μπορεί να οφείλονται είτε σε μη ωρίμανση κάποιων λειτουργιών (οπτική, κινητική, κ.ά.), είτε σε έλλειψη ερεθισμάτων τέτοιων, ώστε το παιδί να μην "ασκείται" και κατά συνέπεια να μην ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σ' αυτά τα ερεθίσματα.

Οι ασκήσεις που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα Εργοθεραπείας στοχεύουν στο να ενισχύσουν μηχανισμούς, δεξιότητες και λειτουργικότητες που αφορούν σ' όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του παιδιού.

Πότε το παιδί θέλει Εργοθεραπεία;

  • "Είναι σε ηλικία που θα έπρεπε ήδη να ντύνεται μόνο του και το ντύνω ακόμη εγώ;"
  • "Δεν θα έπρεπε να 'ξέρει' να κρατάει το μολύβι;"
  • "Δεν θα έπρεπε να γνωρίζει βασικές έννοιες όπως: πάνω-κάτω, μεγαλύτερο-μικρότερο κ.α."
  • "Μήπως απλά τεμπελιάζει;"

Συχνά νομίζουμε ότι κάποιες συμπεριφορές του παιδιού είναι θέμα "τεμπελιάς" ή "κακιάς συνήθειας" όταν π.χ. το βλέπουμε να γκρινιάζει, να αρνείται, να προβάλει πως δε μπορεί!

Πιθανόν όμως να είμαστε εμείς που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να δούμε ότι η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στον φόβο του παιδιού μήπως δεν τα καταφέρει, ή στο ότι δεν έχει μάθει το σωστό τρόπο.

Αν νιώσουμε ότι κάτι μας ανησυχεί σχετικά με το παιδί, καλό να απευθυνθούμε σε ειδικό ώστε να γίνει αξιολόγηση. Είναι πολύ πιθανό να συντρέχουν λόγοι να παρακολουθήσει το παιδί πρόγραμμα Εργοθεραπείας.

Το πρόγραμμα εργοθεραπείας θα ενισχύσει στο παιδί όχι μόνο συγκεκριμένες δεξιότητες αλλά και την αυτοεκτίμησή του που είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας ! Αυτό γιατί ζητήματα εικόνας που έχει το παιδί για τον εαυτό του μπορεί να λύνονται με την επιβεβαίωση πως κάτι απλό - που δεν μας πέρασε απ' το μυαλό - μπορεί να το κάνει.

"Ξέρω να παίρνω τα ρέστα, ξέρω να δένω τα κορδόνια μου μόνος μου (μόνη μου), είμαι μεγάλος πια!!! "

Τέτοια ζητήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να επηρεάσουν κατ΄ επέκταση και αρκετούς - φαινομενικά άσχετους - τομείς, όπως το να γράφει, να κοιτάζει σωστά (διακρίνει, παρατηρεί), να συγκεντρώνεται.

Παίζω και μαθαίνω!

Μέσα από το πρόγραμμα εργοθεραπείας, το παιχνίδι, την άσκηση, την επανάληψη, την τριβή με τα υλικά το παιδί θα αναπτύξει δεξιότητες που θα το κάνουν να νιώθει ότι στέκεται αξιόλογα στις καθημερινές απαιτήσεις από το περιβάλλον του , αλλά και το ίδιο απέναντι στον εαυτό του.
Νέα Μάκρη: Αγ. Κων/νου 6, 19005
ΤΗΛ: 2294095885
ΚΙΝΗΤΟ: 6937303071
Αθήνα: Λένορμαν 255
ΤΗΛ: 2105155906
ΚΙΝΗΤΟ: 6972023288