ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ - Μονάδα Λόγου + Γραφής


Λογοθεραπεία, Μαθησιακές δυσκολίες, Εργοθεραπεία, Ψυχολογική υποστήριξη, Ειδική αγωγή
Αναζήτηση

Βιάζεται να μιλήσει ή μήπως τραυλίζει;

Της Ελένης Πρεσβεία, λογοπεδικού, συνεργάτη Επιλέξει, Μονάδας Λόγου & Γραφής.

Όλα σχεδόν τα παιδιά περνούν από ένα στάδιο έλλειψης ομαλής ροής (ρυθμού) του λόγου κατά την πρώιμη γλωσσική τους ανάπτυξη. Πολλές φορές επαναλαμβάνουν λέξεις ή συλλαβές ή και ήχους ακόμα, κάτι που συνήθως δεν συνιστά λόγο ανησυχίας. Όταν όμως αυτές οι επαναλήψεις γίνουν πιο έντονες και δυσκολεύουν την ροή του λόγου ή έχουν διάρκεια παραπάνω από μερικές εβδομάδες τότε πιθανόν μιλάμε για διαταραχή ρυθμού της ομιλίας.

Η διαταραχή του προφορικού λόγου που αφορά στο ρυθμό, τη μελωδία και την ταχύτητα της ομιλίας είναι ο τραυλισμός. Η διαταραχή αυτή σχετίζεται με την δυσκολία ελέγχου του μηχανισμού της ομιλίας από το άτομο. Ασυντόνιστες και ασυνήθιστες κινήσεις του προσώπου καθώς και του σώματος κατά την διάρκεια της ομιλίας μπορεί να αποτελούν συνοδά συμπτώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τραυλισμός εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 18 μηνών και 12 ετών, με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης στις ηλικίες από 2 έως 5 ετών. Συνήθως εδραιώνεται σταδιακά, ενώ συχνά υπάρχουν περίοδοι όπου η ομιλία είναι καλή χωρίς τυχόν αυξομειώσεις ρυθμού.

Οι περισσότεροι ειδικοί που ασχολούνται με τον τραυλισμό συγκλίνουν στην άποψη ότι είναι μια διαταραχή η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ψυχολογικούς παράγοντες με διαφορετικές αιτίες για διαφορετικούς ανθρώπους. Πιθανά αίτια μπορούν να θεωρηθούν οι πιέσεις από το σπίτι ή το σχολειό κατά την διάρκεια των εναλλαγών ανάπτυξης του ατόμου ,το οικογενειακό ιστορικό κ.λ.π.

Συχνά το ίδιο το παιδί που τραυλίζει δεν καταλαβαίνει ότι μιλάει με κάποια δυσκολία. Γι' αυτό θα πρέπει να δείχνουμε προσοχή και υπομονή για να επικεντρωθούμε στο τι μας λέει και όχι στον τρόπο που μας το λέει. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητηθεί και μια επιστημονική εκτίμηση το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή 2-3 μήνες μετά την έναρξη του τραυλισμού.

Στο πρόβλημα του τραυλισμού εάν δοθεί η κατάλληλη βοήθεια σε μικρή ηλικία από επιστήμονες που ειδικεύονται σε προβλήματα λόγου (λογοπεδικούς) , μπορεί να εμποδιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη του.

Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα λόγου στο 22940 95885.
Νέα Μάκρη: Αγ. Κων/νου 6, 19005
ΤΗΛ: 2294095885
ΚΙΝΗΤΟ: 6937303071
Αθήνα: Λένορμαν 255
ΤΗΛ: 2105155906
ΚΙΝΗΤΟ: 6972023288